Door Sharmila

Sterrenstof

Goud

Boven mij flonkeren duizenden en duizenden sterren aan de donkere hemelboog. Als ik mijn hand uitsteek, dan kan ik dit schitterende kleed bijna aanraken. In dezelfde oogopslag zien mijn ogen de flonkerende goudkorreltjes in het meertje waar ik zit. Zo boven, zo beneden. Ik koester me in het maanlicht. Daar in het oosten.

Ik denk aan mijn opa die goudzoeker was. Goud zoeken deed je gekleed in een wit overhemd en nadat je de nodige rituelen en gebeden had gedaan. Want alleen vanuit een zuiver hart, kon het goud tot je komen.

DNA-kleed weven

Mijn over-overgrootouders, tijdgenoten van Gandhi, volgden hun kompas vanuit Brits-Indië over de golven van oceanen en de tijdsgeest van kastenstelsel en kolonialisme naar een beloofd land: het heilige eiland van God Rama. Op zoek naar een betere toekomsthorizon voor hun kinderen. Slavernij of contractarbeid, de scheidslijn is dun maar het is harde arbeid waarbij veel over de verdeelsleutel te zeggen is. Onderwijs en zichzelf wijs houden vanuit de oude (Brahmanen)traditie maakt vrij met een zelfstandig bestaan en stuk grond als vruchtbare toekomstbodem. Uit vrijheid wordt vrijheid geboren. Een paar generaties later zullen mijn ouders, onafhankelijk van elkaar, vanuit Suriname naar het Westen ook hun innerlijk kompas volgen. En in dat Westen word ik geboren. Mijn DNA -kleed is gewoven van oost naar west en van west naar oost. De elementen water en lucht hebben haar gedragen. In Nederlandse aarde ben ik geworteld. Hier in het Westen.

Ik herken mijzelf in de geest van rechtvaardigheid, vrijheid en stem geven, in de wereld en de toekomst positief veranderen met alle zuivere intenties die er in me zitten, in het goud dat ik niet alleen in mezelf maar ook in anderen zie schitteren, en het volgen van mijn innerlijk kompas.

Je kunt pas weten waar je naar toe gaat als je weet waar je vandaan komt

Onlangs ben ik naar het geboorteland van mijn vader en moeder geweest omdat mijn vader nog eenmaal zijn geboortegrond wilde ruiken, voelen en proeven en om nog eenmaal zijn overgebleven familie te ontmoeten om zijn cirkel compleet te maken. Voor mij een gelegenheid om antwoorden en verhalen te vinden en op zoek te gaan naar een deel van mij dat uit dat verleden ontstaan is. Je kunt pas weten waar je naar toe gaat als je weet waar je vandaan komt.

Daar waar de Atlantische Oceaan en de Surinamerivier samen komen, waar zout en zoet zich mengen, waar eind 19e eeuw na een drie maanden durende reis een schip vol contractarbeiders en toekomstzoekers hun nieuwe thuishaven binnenvoer, werd ik mij bewust van mijn bestaansrecht. Of meer: bestaansvoorrecht. Een dankbaarheidsritueel maakte voor mij de cirkel rond.

Het is een reis, het ontstaan van je DNA: strengen en soms continenten die met elkaar vervlochten zijn.

FemQuest

1 antwoord
  1. Merel Nahuijsen
    Merel Nahuijsen zegt:

    Hi Sharmila,

    wat een fijn blog om te lezen; voor mij nieuwe begrippen zoals DNA-kleed en bestaansvoorrecht die jij aanhaalt doen mij nadenken over mijn eigen DNA. En beseffen dat dankbaarheid iets is dat enorm kostbaar is en tegelijkertijd ‘powerful’ en tijdloos. Ik kijk al tui naar je volgende blog!

Reacties zijn gesloten.