Passie op je boterham: Wie betaalt de bakker?

Footprint

Het jaar 2017 is begonnen en laat op de werkplek al haar footprint achter: bila’s zijn gepland, de cyclus voor beoordeling wordt aangezwengeld in de eerste gesprekken n.a.v. de jaarplannen en jouw resultaats- en ontwikkelafspraken voor het komende jaar.

Steeds meer leidinggevenden gaan ook het gesprek aan met hun medewerkers over het brede thema “Duurzame Inzetbaarheid” of “Employability”, optimale inzetbaarheid. Terugkerende vragen zijn daarbij: Wat geeft jou energie? Doe jij wat je leuk vindt, waar je passie ligt? Past deze plek je nog? Hoe bereid jij je voor op je vervolgstappen?

Denk jij ook wel eens, maar wat is dat dan, mijn passie? Ik doe mijn werk prima, heb het naar mijn zin. Ik ben tevreden met wat ik heb, toch? Vervolgstappen, daar heb ik geen tijd voor om over na te denken. En dan nog: wie betaalt de hypotheek/(vaste) lasten als ik zou doen wat ik echt zou willen?

Maar het zet je wel aan het denken, aan het twijfelen wellicht. Wat antwoord ik mijn leidinggevende als we het hebben over mijn ontwikkeling, laat staan dat ik het moet opschrijven? En al die succesverhalen die op Facebook voorbij komen. De een begint een eigen bedrijf, de ander schrijft een boek. Waar zou ik de tijd en energie vandaan moeten halen? Wat is passie eigenlijk?

Wat is passie?

Wat is passie? Hoe verhouden passie en geluk zich met elkaar? Passie is je gedrevenheid in het leven, dat wat jou vanuit je hart en niet vanuit je hoofd beweegt. Doe je ogen dicht, neem even de tijd en luister naar de woorden die in je opkomen. Het is de energie waarmee jij in het leven staat en wat jouw bestaan zin geeft.  Wat zijn de waarden waar je voor staat? Filter uit de woorden en waarden de pluskanten van jezelf en tel die erbij op. Dat is de positieve energie die jij de wereld te brengen hebt. Dat is passie, jouw passie.

Ons leven is steeds meer georganiseerd rondom ons werk en het blijven ontwikkelen van onze kennis en talenten. Of rondom het zoeken naar (ander) werk en alle ontwikkelingen die daarmee samen hangen. Als jij jezelf ten volle mee kunt nemen dan vind je gelijk het antwoord op de vraag “Is het nou echt nodig dat je van je passie je werk maakt om gelukkig te zijn of worden?”

De passie van FemQuest

Wat ons drijft en wat ons doel is? Wij geloven in vrouwenkracht en alle talenten en kwaliteiten die hiermee verbonden zijn. Onderzoeken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, geeft richting aan je leven. Verbinding maken tussen hoofd en hart is essentieel. Met de Serious Game FemQuest faciliteert en ondersteunt Rebellis vrouwen in deze zoektocht. Het verzilveren van ervaring en inspiratie is het gezamenlijke doel. Het resultaat: bewustwording, inzicht, energie en verbondenheid.

“Liefde is een passie, een passie naar links, een passie naar rechts, een passie vooruit en af en toe een passie achteruit” (Toon Hermans)